Uppfödning av Norsk Skogkatt

Rasen Norsk Skogkatt har blivit otrolig populär, inte bara i Norge där den har sitt ursprung utan även i Sverige. Om du funderar på att köpa en katt av denna ras är det vettigt att först söka runt på nätet efter seriösa uppfödare. Det finns flera personer som idkar avel i liten skala, d vs man kanske har 2 eller 3 katter hemma som man avlar på och säljer kattungarna.

8639884710_b1123a06f4_bNågot att först klargöra är att rasen heter just Norsk Skogkatt och inte Skogskatt, vilket verkar vara en vanlig missuppfattning. När du söker på internet efter uppfödare går det nog bra att komma rätt även om du skulle stava fel då stavningen är snarlik.

Har du fått information om några olika småskaliga uppfödare ringer du dem och det vanliga är att man får komma hem till dem och titta på katterna. Det är viktigt att du ställer alla frågor du kan tänkas ha, att du försöker få en bild av hur uppfödaren är och om de följer alla regler kring uppfödning av katter som man måste göra. En Norsk Skogkatt är en raskatt och ska ha en stamtavla. Ska katter kunna få en stamtavla får inte uppfödaren ha gjort något fel utan allt ska ha gått rätt till. Är man osäker kan man kontakta SVERAK, Sveriges raskatters riksförbund, och höra med dem om de känner till denne uppfödare.

Ofta går man på ryktet, d v s om du känner någon annan som köpt katter av en viss uppfödare och är nöjd, får du troligen mycket bra information innan du ens besöker uppfödaren. Vid leverans av kattungen ska de ha en godkänd stamtavla som köparen ska få, katten ska vara avmaskad och vaccinerad enligt det vaccinationsprogram som finns uppsatt. En seriös uppfödare finns också där som stöttning senare, om det uppstår frågor. Då kan köparen höra av sig för att få svar på sina frågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *