Aktivera din katt

Om du nu har fått hem den där gulliga kattungen så kan den givetvis inte bara ligga på soffan och vara söt. Den behöver stimulans och lek, precis som ett människobarn. Även om katter sover osedvanligt många timmar per dygn, om man jämför med människan, kan den vara oerhört aktiv de timmar den är vaken. Även om Norska skogkatter är väldigt harmoniska och lugna generellt så har även de också en busig sida och behöver få röra på sig.

9654189_cbdd6e24fd_bGår man till en djurhandel finns det säkerligen massor med olika tillbehör att köpa till katten, vilket kan bli ganska dyrt. Klösbrädor är ett måste så katten inte vässar klorna på soffan eller på sängen istället. Olika typer av klätterställningar finns också, gärna med olika avsatser eller olika “tunnor” där katten gärna sover.. Bollar är roliga, mjukisleksaker som t.ex. små möss kan sätta fart på kattens fantasi och allra helst om den är fylld med kattmynta. Kattmynta är en ört som alla katter älskar doften på. De blir som galna!

Mycket av det en katt kan vilja leka med kan man tillverka hemma. Ta t.ex. en garntofs och fäst den i ett snöre så kan du och katten leka i timtal. Kan du sy små egna möss, eller virka eller sticka dem, fyller du dem med kattmynta och katten blir överlycklig! Är du ännu mer händig kan du snickra ihop klätterställningar, klösbrädor och annat skoj för katten. Det här är speciellt viktigt för innekatter som inte kan hitta så många naturliga ställen att klösa på.

Kanske det allra bästa tipset på att aktivera katten är att helt enkelt skaffa två katter. Då leker de mycket med varandra, de har tryggheten i varandra och sover gärna tillsammans. Det är också en trygghet för ägaren om man måste vara hemifrån länge, att veta att katten inte är helt ensam utan har sällskap. Helst ska man inte lämna en katt ensam så många timmar åt gången men man måste ju t.ex. arbeta.

Det absolut bästa är att skaffa två katter samtidigt när de fortfarande är små, kanske till och med skaffa sig ett syskonpar från samma kull. Väljer du istället att din katt ska få sällskap lite senare i livet så kan det vara en bra ide att låta din katt träffa den nya katten innan ni tar hem den. Katter är precis som människor, ibland stämmer kemin inte helt överens, vilket då istället kan resultera i att din katt blir stressad av familjens nya tillskott.

Ute eller innekatt?

Det absolut allra bästa tipset är självklart att låta din katt få vara ute och springa runt. Det som är trist är dock att vissa raser har större chans att bli stulna när man låter dem vara utomhus ensamma. Norsk Skogskatt tillhör en av de mest attraktiva raserna och riskerar därför att försvinna om fel person skulle gå förbi. Men sen kan det självklart fungera alldeles utmärkt att ha sin katt utomhus utan några som helst problem. Sånt kan man aldrig veta i förväg tyvärr.

Ett sätt att låta din katt vara ute och springa utan risken för att bli kidnappad är att skaffa en kattsele. På så sätt kan du ta med din kisse ut på promenader och samtidigt själv få lite extra motion. Din katt får dessutom utforska spännande nya platser utomhus och samtidigt kunna utföra sina behov som att bajsa, kissa och vässa klorna på träd. Det är dock viktigt att börja med mindre promenader om din katt inte har varit utomhus tidigare. Ta det lugnt och ge din katt tid, för många kan det vara väldigt skrämmande att vistas utomhus för första gången. Det betyder däremot inte att de alltid kommer att tycka det. Ge din katt tid så kommer du snart att få se en kisse som blir mycket glad av att få komma ut och leka i den friska luften.

Hur du än väljer att aktivera din katt så är det viktigt att du gör detta varje dag för att din katt ska må bra. Vet du med dig att du inte kommer att vilja släppa ut din katt och att du kommer vara borta största delen av dagen så att din katt blir ensam så bör du fundera över om detta verkligen är rätt tid att skaffa katt just nu. Det är trots allt lika viktigt att katten mår bra och trivs i sitt nya hem som att ägaren ska trivas med sin nya katt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.