Att överta en vuxen katt

Om du är intresserad av att skaffa katt men kan tänka dig att ta hand om en vuxen katt istället för att köpa en kattunge, kan du göra en god gärning. I hela Sverige finns olika katthem som tar hand om övergivna katter eller katter som blir ensamma p.g.a dödsfall eller att människor flyttar. Ibland kanske någon som har katt blir så allergisk att den inte kan ha den kvar och lämnar då katten till ett katthem.

cat-1575650_960_720Myten om sommarkatt lever kvar men egentligen är det inte så utbrett med att människor skaffar en katt på våren, har den under semestern och sedan bara lämnar den på sommarstället och tror att den ska klara sig ute i skogen, tack och lov. Däremot finns det övergivna katter, helt klart och katthemmen behövs verkligen.

Om du kan tänka dig att ta hand om en vuxen katt, ta reda på var närmaste katthem finns där du bor och besök katthemmet. Personalen hjälper till med att hitta en katt som passar just dig eller din familj. En stojig barnfamilj som exempel, ska givetvis inte ha en katt som blir rädd för ljud eller tycker om att vara för sig själv. De ska snarare ha en social katt som gillar att vara med när det händer saker.

Man får betala en viss summa när man väljer en katt från ett katthem. De är inte gratis då personalen gör ett stort jobb med att t.ex. få katterna vaccinerade eller kastrerade, om det behovet finns. Veterinärskontroller så att de är avmaskade och friska behövs med jämna mellanrum. Ibland får tyvärr olika katthem för många katter att ta hand om eller för lite budget att ha råd med alla, och då kan det tyvärr innebära att de behöver avliva en del katter, om man inte hittar nya ägare. Därför gör du en god gärning om du kan ta han om en av dessa katter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.