Den norska skogskatten

Precis som med hundar och andra typer av djur finns olika typer av raser när det kommer till katter. Dessa har således olika typer av fysiska egenskaper vilka man kan känna igen på olika sätt. Beroende på vilken ras har de olika historier bakom sig vilka gjort att de ser ut och beter sig på det sätt som de gör idag. Denna artikel syftar till att förklara vad den norska skogskatten är och hur den ser ut.

==Den norska skogskatten==
Som det låter i namnet har den norska skogskatten sitt ursprung i Norge. I dagsläget är katten domesticerad och är ett fantastiskt familjedjur. Dock genom sitt ursprung är den väl anpassad till ett kallt klimat där den tjocka, glansiga och långa pälsen fungerat som isolation mot de kyliga vintrarna i norra Skandinavien.

cat-2309126_960_720Ursprunget till kattrasen är dock okänt till viss del och en del menar att den avlats fram från korthåriga katter som togs till Norge under vikingatiden, varpå man också tagit med långhåriga katter, framför allt från vad som idag är Sibirien och den turkiska angorarasen.

Den Norska skogskatten är en mycket stor och stark katt med långa ben och kraftig kropp. De är fantastiska klättrare och har starka klor. De lever vanligtvis 14 till 16 år, dock har lever och hjärtsjukdomar uttryckts vara vanliga sjukdomar. De är förhållandevis anpassningsbara och trivs bra i både barnfamiljer och för ensamstående. Genom sin historia trivs de också bra utomhus där de gillar att klättra i träd och framför allt jaga möss.

==Andra världskriget och efter==
När andra världskriget pågick genomgick kattrasen en kris varpå den nästan blev utrotad. Men med hjälp av den norska skogskattföreningen lyckades man skapa ett officiellt avelsprogram vilket hjälpte rasen att utvecklas till vad den är idag. I dagsläget är katten en av de mest populära kattraserna i Norge, Sverige, Island och Frankrike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.