Sjukdomar hos katten

Tyvärr uppstår emellanåt bekymmer genom att man avlat på dåliga gener hos hundar eller katter. Det är nog relativt allmänt känt att vissa hundraser t.ex. har problem med rinnande ögon, ryggproblem eller andra saker. Även hos kattraser kan det finnas problem som man idag försöker att avla bort genom att sprida kunskap om detta till uppfödare. Ska du ta över en vuxen katt är det slltid bra att be om tidigare veterinärsdokument för att se hur hälsan hos katten står till redan från början.

141119-F-ZZ999-702Det mesta kända problemet inom kattbranschen kanske är de ultratypade perserkatterna. Perserkatten delas in i olika kategorier där Klassisk perser är katter med lite större nosar och inte så platta, uppåtpekande nosar som på ultratypade katter. Det många hört om är katter som får andningsproblem p.g.a sina platta nosar och då handlar det om utratypade katter.
Detta problem finns inte hos den Norska skogkatten. Däremot kan det finnas problem med den speciella gen som kallas GSD IV. Denna gen gör att musklerna kan förtvina och katten till slut blir förlamad. Detta vill man givetvis inte sprida vidare genom avel. I varje katts stamtavla från SVERAK står noterat om katten via DNA-test visat denna gen eller om föräldrarna gjort det. Det betyder att en seriös uppfödare inte ska avla vidare på de djuren.

Ett annat problem som kan finnas är för helvita katter. Det behöver inte drabba enbart Norsk skogskatt utan alla helvita katter. Det finns en överrepresentans för dövhet just hos vita individer. Ca 40% av alla vita katter blir döva. Just blåögda, vita katter drabbas allra mest. Katterna föds inte döva men det kommer med tiden och denna åkomma sitter på något sätt ihop med genen för vit päls. Detta kan gå endast på några veckor. Alla katter ska hörseltestas. Man ska undvika att para två helvita katter för att inte öka på risken för dövheten och man ska absolut inte para vita katter som man redan vet är döva! Vid utställning krävs att katten genomgått ett hörseltest hos veterinär.

Vanliga hälsoproblem & sjukdomar hos katter

När det kommer till sjukdomar och andra hälsoproblem så finns det ett flertal av dessa som självklart kan drabba alla katter någon gång under livets gång. Många av dessa orsakas av bakterier, parasiter eller virus. Det är därför viktigt att du som kattägare tar ansvar för din katts hälsa genom att vaccinera den mot det som går.

Ett problem som blir allt vanligare hos katter är att de drabbas av parasiter i tarmen. Anar du att din katt har drabbats av detta så är det jätteviktigt att besöka en veterinär så snabbt som möjligt. Får du sedan en diagnos om att detta stämmer är det viktigt att behandla din katt så fort som möjligt och inte låta den vistas kring andra katter förens en veterinär har gett en friskförklaring. Dessa parasiter smittar nämligen väldigt lätt och kan sprida sig snabbt till fler katter.

 

Gamla katter är oftast mer utsatta för sjukdomar är de yngre och de finns ett flertal åkommor som blir vanligare i och med att din katt åldras. En av dessa kallas för ”hypertyreos” och är den sköldkörtelsjukdom. Du upptäcker denna sjukdom oftast genom att din katt börjar tappa väldigt mycket vikt trots att den äter som vanligt. Katten kan även drabbas av diarréer och kräkningar och i vissa fall bete sig oroligt. Skulle din katt drabbas av detta så kan det ofta behandlas genom medicinering i form av tabletter som du kan få hos din veterinär, och i vissa fall genom operation eller radioterapi.

Att din katt helt plötsligt börjar tappa mycket vikt är alltid ett tecken som bör tas på allvar. Ta med din katt till en veterinär så fort du märker av detta då det alltid är lättast att behandla en sjukdom eller åkomma ju tidigare det upptäcks. Orsaken till viktnedgång hos en katt kan variera kraftigt. Det kan handla om allt från att din katt har problem med tänder till att den har drabbats av en tumör. Oavsett vad din katt har drabbats av är det alltid viktigt att en behandling kan påbörjas så snabbt som möjligt för att den ska ha de bästa förutsättningarna att snabbt kunna bli frisk igen.
Hur frisk och pigg din katt än är så kan det alltid hända tråkigheter i form av sjukdomar eller olyckor. Det är därför alltid viktigt att du skaffar en försäkring till din katt. Många väljer att strunta i detta då det kostar pengar, men det är ditt ansvar som kattägare att kunna ta hand om din katt om något skulle hända.

Leave a Reply

Your email address will not be published.