Vildkatt och tamkatt

En katt som husdjur är givetvis en tamkatt. Alla de raser som idag är framavlade är domesticerade katter men det finns också det som kallas för vildkatt. Tamkatter har funnits i flera tusen år och ursprungligen hade man dem för att hålla undan skadedjur. Stegvis domesticerades katten, t.ex. genom att sjömän hade katter på skeppen för att hålla råttorna borta. Man vet att tamkatten har utvecklats från en afrikans underart av Kattdjur, som heter Falbkatt.

1924695_4eb8f2f3Vildkatt är en hel egen gren av den biologiska gruppen Kattdjur. De är alltså inte släkt med tamkatterna mer än att de båda är kattdjur. Vildkattens latinska namn är Felis silvestris medan den domesticerade kattens latinska namn är Felis catus. Ibland kan tamkatter förvildas genom att de blir övergivna eller rymmer ut till skogs, men de är ändå inte vildkatter i biologisk mening.

Vildkatten finns i Europa, Afrika och västra Afrika. I Skandinavien finns de inte alls och har aldrig heller funnits, utom i djurparker där vi idag kan få se dessa djur.

Utseendet på vildkatten är ganska typiskt det man tänker sig om en vanlig katt. De blir ca 3-5 kilo tunga (kan bli uppåt 8 kilo) och blir ca 50-75 cm långa. Med andra ord inget jättestort vilt djur. De har ofta längsgående strimmor i pälsen på ryggen och pälsen ska skifta i lite olika nyanser beroende på var i världen de finns.

Annars tänker nog de flesta på tigrar, lejon, pantrar, leoparder och geparder när någon säger ordet vildkatt, men det är alltså inte helt korrekt eftersom vildkatt är en egen ras. Ska man vara petig är givetvis alla underarter av Kattdjur. Pantherinae (stora kattdjur) är namnet på de nyss uppräknande, utom geparden som tillhör en annan undergrupp, Felinae (mindre kattdjur). Därmed är geparden närmare släkt med våra tamkatter än de övriga rovkatterna.

Latest Comments
  1. free movies teen sex

    Have you seen any of the amazing big and sexy women? The
    articles are detailed about women with big butts .

Leave a Reply

Your email address will not be published.