Norsk skogskatt och dess egenart

Alla katter är fina på sitt sätt, men alla har olika karaktärsdrag och olika detaljer i utseendet som skiljer sig från andra katter.

Det första man tänker på när man ser en Norsk skogskatt är att de har tofsar i öronen vilket ser både lustigt och gulligt ut. Pälsen runt halsen är ofta tjockare än övriga pälsen, lite som en lejonman, vilket ofta kallas för “krage”. De har även en mycket yvig svans, som en plym, och tjock päls över lag och även tofsar mellan trampdynorna. Det kanske mest spektakulära är att deras päls är rejält vattenavstötande. Det beror förstås på att katten är utvecklad i den skandinavisk miljön och ska tåla kalla norska vintrar.

31846829761_017cb0cfbb_bDet är mycket fascinerande hur aveln har fått fram så många olika färger på skogkatten. Idag finns otroligt många färger eller färgkombinationer godkända, allt från kolsvart till helvita katter, 2-färgade, 3-färgade eller fler färger, vilket då kallas “sködpadd”. Om en katt är sköldpaddsfärgad brukar man ange den färg som katten har mest av i beskrivningen, t.ex. “svart sköldpadd”. En fascinerande detalj är de s.k. “silverkatterna”. Dessa har päls som är silvertonad längst in mot kroppen men sedan en annan färg längst ut på varje hårstrå. Detta kallas “smoke” eftersom färgen kan påminna om ljus rök. Effekten blir att denna ljusa färg skimrar igenom färgen på resterande päls och ger ett visst intryck av silver. En katt kan dessutom ha lite av alla de här färgegenskaperna. t.ex. skulle en katt kunna vara ” blå sköldpadd smoke”.

Humörmässigt är katten glad, lekfull och tittar på en med plirande, nyfikna ögon vilka kan vara både gröna, blå eller annan färg. Den passar utmärkt som familjekatt och tycker om att leka. Ofta säger man att denna ras “pratar” då de låter osedvanligt mycket om man jämför med andra kattraser. De kan ha flera olika ljud för olika saker, vilket är ganska roligt för människan. Bor man ensam med sin katt kan det vara en tröst att katten “pratar” med en och inte är tyst 24 timmar om dygnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.