Norsk skogkatt, den trivsamma katten

När man ska välja vilken kattras man vill ha, är verkligen Norsk skogskatt ett bra alternativ för de allra flesta. Rasen är lugn, harmonisk men samtidigt social och ganska rolig. Aktiva katter men som samtidigt kan sova i många timmar. De trivs ihop med människor och är snälla. Katten passar både en barnfamilj som en ensam person.

Norskskogkatt_Evita_3Man säger ibland att skogkatten “pratar” och det beror på att den till skillnad från de flesta andra katter har så många olika ljud. Den är inte så tyst utan piper, knorrar, spinner, jamar, ylar på flera olika sätt. Det är roligt och känns socialt, speciellt om ägaren lever i ett ensamhushåll.

En nackdel med skogkatten kan vara dess päls. Rasen räknas till semilånghårskatter, vilket innebär
att de kan fälla en hel del. Detta skiljer sig däremot åt lite mellan individer så man kan inte veta i förväg om katten man skaffar är en som fäller mycket eller litet. Det beror på vilket hårlag de fått. Det kan också skilja mellan individer hur lätt eller svårt det uppstår tovor i pälsen. Med andra ord är det bra att man borstar sin katt åtminstone någon gång i veckan så man får bort lösa hår och slipper få all fälld päls på mattor och i soffan. Tycker man inte om att behöva dammsuga ofta och borsta pälsen, kan det var bättre att skaffa en korthårig katt.

Annars är skogkatten ett mycket trevligt sällskap och ett bra val om man vill ha en raskatt. Priset för en Norsk skogskatt varierar men ligger mellan ca 6000-8000 kr hos en seriös uppfödare. Billigare kattungar kan finnas men då har man troligen bedömt dem som mindre bra för t.ex. avel eller utställning. Det behöver inte vara ett problem om man bara vill ha katten som sällskap hemma och inte tänker ställa ut eller avla på den.

Leave a Reply

Your email address will not be published.