Uppfödning av Norsk Skogkatt

Rasen Norsk Skogkatt har blivit otrolig populär, inte bara i Norge där den har sitt ursprung utan även i Sverige. Om du funderar på att köpa en katt av denna ras är det vettigt att först söka runt på nätet efter seriösa uppfödare. Det finns flera personer som idkar avel i liten skala, d vs man kanske har 2 eller 3 katter hemma som man avlar på och säljer kattungarna.

8639884710_b1123a06f4_bNågot att först klargöra är att rasen heter just Norsk Skogkatt och inte Skogskatt, vilket verkar vara en vanlig missuppfattning. När du söker på internet efter uppfödare går det nog bra att komma rätt även om du skulle stava fel då stavningen är snarlik.

Har du fått information om några olika småskaliga uppfödare ringer du dem och det vanliga är att man får komma hem till dem och titta på katterna. Det är viktigt att du ställer alla frågor du kan tänkas ha, att du försöker få en bild av hur uppfödaren är och om de följer alla regler kring uppfödning av katter som man måste göra. En Norsk Skogkatt är en raskatt och ska ha en stamtavla. Ska katter kunna få en stamtavla får inte uppfödaren ha gjort något fel utan allt ska ha gått rätt till. Är man osäker kan man kontakta SVERAK, Sveriges raskatters riksförbund, och höra med dem om de känner till denne uppfödare. Går man till fel uppfödare som inte har riktigt rent mjöl i påsen så kan det resultera i att du får en norsk skogkatt med små dolda fel eller sjukdomar.

Hur hittar man rätt uppfödare vid köp av Norsk Skogkatt?

Ofta går man på ryktet, d v s om du känner någon annan som köpt katter av en viss uppfödare och är nöjd, får du troligen mycket bra information innan du ens besöker uppfödaren. Vid leverans av kattungen ska de ha en godkänd stamtavla som köparen ska få, katten ska vara avmaskad och vaccinerad enligt det vaccinationsprogram som finns uppsatt. En seriös uppfödare finns också där som stöttning senare, om det uppstår frågor. Då kan köparen höra av sig för att få svar på sina frågor.

Ett annat sätt är att besöka olika organisationer och kattklubbar som specialiserar sig på norska skogkatter. Är du medlem i någon eller några av dessa så kommer du lätt att kunna komma i kontakt med personer som föder upp katter. I flera av dessa grupper så behöver du själv inte äga en katt för att bli medlem, utan grupperna är till för att den som vill ska kunna ta del av information kring olika sorters katter och i sin tur kunna förbereda sig inför eventuellt köp av katt.
Genom att gå med i grupper som dessa så kan du även ställa frågor och konversera med andra medlemmar som är ägare av katt och på så sätt få mer kunskap om hur det faktiskt är att ha en kisse hemma och vad som krävs av dig som ägare. Här har du dessutom chansen att föra en konversation med personer som föder upp norsk skogkatt. På så sätt kan du hitta en uppfödare som känns seriös och som du känner dig bekväm med för att sedan boka upp ett besök för att få träffa kattungarna innan du bestämmer dig.
En seriös uppfödare ska dessutom kunna visa upp papper på stamtavla, där du även får ett dokument för din katt. De ska också kunna visa upp intyg från veterinär om att kattungarna har blivit kontrollerade, vaccinerade och avmaskade innan du hämtar hem din nya familjemedlem. Skulle personen du ska köpa din katt av inte verka vilja svara på frågor, slingra sig eller komma med konstiga förklaringar till varför vissa papper inte kan visas så bör du fundera över att skaffa din katt hos någon annan.

Det viktigaste är att du som köpare ska känna dig bekväm med den eller de personer som du skaffar din katt hos. Stressa heller aldrig utan ta din tid, det kommer du att tacka dig själv för senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.