Hur fungerar en kattutställning?
Är du sugen på att ställa ut din norska skogskatt och aldrig gjort det förr kan det vara bra att få veta lite om hur en utställning fungerar. Har du kanske besökt hundutställningar tidigare så är de ganska annorlunda.
För det första: för att din katt ska få kunna delta i en utställning måste den vara ID-märkt. Har du köpt katten av en seriös uppfödare och har stamtavla på katten så är den också ID-märkt. Den måste vara vaccinerad högst ett år innan en utställning. På utställningen, vid incheckningen ska du visa upp ett vaccinationsintyg. Man kan också ställa ut vanliga huskatter, d v s katter utan stamtavla och de tävlar i en egen klass.
Katterna befinner sig i varsin bur under hela tävlingen, utom de tillfällen då den ska upp till bedömning. Då står katten på ett bord och domaren tittar på den, leker lite med den, undersöker att pälsen ser fin och frisk ut, kollar kattens ögon och öron o s v. För varje ras finns ett regelverk hur varje ras ska se ut och katten får poäng därefter.
Katterna tävlar i olika kategorier eftersom alla raser är så olika. Första steget är att dela in efter vilken pälstyp katterna har. Man delar in i långhår, semilånghår (här är Norsk skogskatt med), korthår och siames/oriental. I gruppen semilånghår ingår: Helig Birma, Maine Coon, Norsk Skogkatt, Ragdoll, Sibirisk Katt, Turkisk Angora och Turkisk Van. Med andra ord alla raser med semilånghår.
Den femte kategorin är huskatter. Inom varje kategori delas katterna in i olika klasser och här finns det många klasser, givetvis själva rasen men också efter ålder. Det har varit orättvis om en ung, knappt fullvuxen katt skulle försöka tävla mot en utställningschampion som vunnit i flera år. Man skiljer även på kastrerade eller fertila katter.
Sista steget är att dela in katterna efter färg, vilket kallas Variant. Nu startar tävlingen!
Katter som vinner, tävlar i flera steg och till slut kan t.ex. bästa Norska skogskatt utses, oberoende av alla olika kategorier, åldrar eller fertilitet. Detta är ganska ovanligt men man kan t.ex. utse BIV (bäst i variant).