Livet med katt

hemmakatt

Är du sugen på att skaffa katt? Vad roligt! Här tänkte vi ta upp saker som är bra att tänka på innan man skaffar sig en kisse till hemmet.

Många föredrar katter framför hundar just av den enkla anledningen att katter är mer självständiga och inte behöver lika mycket uppmärksamhet. Detta kan dock bli ett missförstånd. Visst stämmer det att katter är mer självständiga, men trots det så behöver de också massor av uppmärksamhet. Precis som en hund så kommer en katt att bli ledsen och känna sig övergiven om man lämnar den ensam under långa perioder. Vet man därför med sig att man är borta större delen av dagen så kan det vara en bra ide att skaffa två katter som kan hålla varandra sällskap under dessa perioder.

 

Även om katter inte behöver tränas på samma sätt eller äter lika mycket som en hund så kostar det fortfarande pengar att ha katt. Katter behöver precis som andra djur en försäkring, det kommer med stor sannolikhet att behövas veterinär besök samt så bör katter både chippas och kastreras om man inte planerar att använda dem för avel. Katter kan även vara med om olyckor vilket kan bli väldigt kostsamt om man inte har tecknat en försäkring. Skulle olyckan vara framme och det inte går bra så kan det ta väldigt hårt på än. Det är därför bra om man har någon nära att prata med eller om man har tillgång till annan form av konversation såsom psykoterapi i grupp eller liknande. Men oftast så räcker tröst från anhöriga.

Fundera även ut om du ska ha innekatter eller utekatter. En katt är av naturen en jägare som gillar att vara ute och busa, så om det fungerar så är alltid utekatt att föredra. Fungerar det inte att ha utekatt så är det ändå viktigt att katten får komma ut ibland i den friska luften och bekanta sig med världen utanför bostaden. Detta går att göra genom att skaffa ett koppel till din katt.

Att ta med sin katt på resor inom Sverige fungerar också utmärkt. Har ni ett sommarställe eller vinterstuga så är det bara att ta med er kisse i en transport bur så att denna slipper vara ensam. Alternativt får ni skaffa kattvakt som kommer förbi för att både mata och umgås med er katt. Om du hyr ett ställe är det däremot viktigt att ni kollar upp innan vad som gäller för husdjur. Flera ställen har stugor som både tillåter och inte tillåter medtag av husdjur.

Men det absolut viktigaste man måste tänka på innan man skaffar katt är att man måste vara beredd på att få en vän för livet. Katter kommer oftast väldigt nära sina ägare, bara man lägger ner tid på dem. Med en katt i huset så finns det alltid en vän närvarande som antagligen mer än gärna kommer att vilja både umgås och agera sovsällskap. Att ha katt är både roligt och givande. Det känns alltid mysigt att ha lite extra rörelse i hemmet och forskning har även bevisat att personer som har husdjur mår bättre och drabbas inte lika lätt av depression som personer som inte har husdjur. En katt är alltså inte bara ett husdjur och en vän, de fungerar även som ett lyckopiller!