Kosttips för en frisk katt

De flesta av oss vet att mata vår katt egentligen inte är ett jobb alls. Häll maten i en stor skål eller fat, så äter katten när den är klar. Till skillnad från en hund tenderar katter att inte äta för mycket och är därför lättare att hantera än de flesta andra husdjur. Men vi måste vara försiktiga när vi antar att maten som vi matar vår katt och sättet vi matar vår katt på är de bästa valen för vår katt. Här är några tips om hur du upprätthåller en hälsosam kost för din kattunge.

Mata din katt baserat på deras aktivitet.

Är din katt en aktiv katt eller ligger den runt huset hela dagen och väntar på nästa måltid? Om din katt är överviktig och inte särskilt aktiv alls, är det förmodligen inte den bästa idén att lämna en skål full med mat. Det är vid denna tidpunkt som du bör börja hantera hur mycket du matar din katt, vad du matar din katt och hur ofta. Genom att ta hand om din katts matvanor kommer du att kunna öka din katts liv och livslängd genom att göra detta enkla och lätta val. En enkel “Här kitty kitty kitty” kommer att få din överviktiga och hungriga katt att springa efter skålen för att äta din ransonerade hälsosamma mängd kattmat.

Titta på vädret!

Enkelt uttryckt, miljön som ditt djur lever i påverkar direkt och påverkar deras energibehov. Extremt varmt eller kallt väder kan öka ett husdjurs energibehov och dryckesvanor. Se till att vatten är lättillgängligt under varma dagar och att du matar din katt mer burkmat och sedan torkar. Vattenhalten i burkmaten hjälper katten att behålla vatten om den inte kan komma till vattenskålen regelbundet. Om vädret är kallt, se till att du matar din katt mycket näringsrik kattmat som inte är full av fyllmedel så att din katt får mer av de nödvändiga näringsämnena att smälta för att säkerställa att den förblir frisk.

Kattens matningstider

Även om det diskuterats tidigare, finns det mycket mer att säga om att ha en specifik matningstid för din katt. Detta gör inte bara att du kan mata din katt närande burkmat, du kommer också att veta att den inte kommer att lämnas i det fria. Konserveringsmedel är trevligt, men låt oss inte ta några chanser med maten utelämnad.

Dessutom, genom att ha specifika utfodringstider, gör detta att du kan övervaka din katts diet genom att tillhandahålla maten vid regelbundna tider. Det är en sorts portionskontrollutfodring, men de flesta katter äter helt enkelt tills de har vad de behöver.

Summa summarum: håll en skål full med vanligt torrfoder för katter och övervaka intaget av konserver för att säkerställa att din katt inte blir överviktig och är så frisk som den kan bli.

Köp det bästa

Även om detta låter ekonomiskt fel, är sanningen denna: billig kattmat är vanligtvis billig på grund av de tillsatta fyllämnena som tillsätts i maten.

Som en allmän regel behöver katter en daglig kur av protein som finns i kött, fisk eller fågel. De behöver också en essentiell aminosyra som heter taurin och olika andra vitaminer, mineraler och fettsyror.

Om du har tittat på en etikett för kattmat kommer du att märka att vete, ris och till och med majs används som fyllmedel för både konserverad och torr kattmat. Se till att kattmaten du väljer har rätt mängder protein, vitaminer och mineraler och inte så mycket fyllmedel. Priset på kattmaten motiverar vanligtvis dess kvalitet. Och som en extra fördel äter katter vanligtvis bara så mycket som deras kroppar behöver. Därför kommer din katt förmodligen att äta mindre av det dyra kattmaten eftersom den innehåller mer av de näringsämnen som den behöver och inte lika mycket fyllmedel.

Undvik matberoende

Katter sägs vara petiga djur. Oavsett om detta är sant eller inte, har katter varit kända för att utveckla en viss affinitet mot särskilda märken och typer av mat. Detta kan bli ett problem, särskilt om din katt utvecklar en foderallergi mot vissa ingredienser och konserveringsmedel som kan finnas i kattmaten.

För att undvika detta rekommenderas det att tidigt i en katts liv vänja sig vid att ha olika sorters kattmat och olika smaker. På så sätt är det mindre sannolikt att katten utvecklar en affinitet för ett visst märke, vilket oundvikligen kan leda till att katten utvecklar en foderallergi på grund av bristen på variation i sin dagliga kost.

Sammantaget, genom att undvika kattmatprodukter som har kemiska konserveringsmedel som BHA, majsmjöl och andra kolhydratfyllmedel, bör du kunna bibehålla din katts hälsa på en optimal nivå.

Nick Bulka driver ett antal husdjursrelaterade webbplatser. För mer information om kattvård och ett stort urval av kattmöbler, kattträd och kattlägenheter, besök The Cat Tree Store